ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Το σούσι επηρεάζει τον θυροειδή αδένα

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Το σούσι επηρεάζει τον θυροειδή αδένα

Μπορεί να λατρεύετε το σούσι, αν όμως έχετε προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα, καλύτερα να μείνετε μακριά του. Επιστήμονες από την Αυστραλία ανακάλυψαν ότι το ιώδιο που περιέχουν τα φύκια, με τα οποία προετοιμάζεται το ιαπωνικό φαγητό, επηρεάζει άμεσα τις ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα. ..

Ως γνωστόν οι ορμόνες αυτές συντίθενται με τη βοήθεια του ιωδίου. Τα αυξημένα ποσοστά ιωδίου που βρίσκονται στα φύκια επηρεάζουν άμεσα την υγεία των ασθενών, γι' αυτό θα ήταν προτιμότερο να περιορίζεστε σε δύο με τρία ρολά σούσι (το πολύ) την εβδομάδα.

Τα μέλη του Οργανισμού Διαιτολόγων της Αυστραλίας διεξήγαγαν έρευνα σχετικά με τα προϊόντα της ασιατικής κουζίνας και τα συστατικά τους. Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη μελέτη επιμένουν ότι μόνο μικρές ποσότητες ωμού ψαριού με φύκια μπορούν να διατηρήσουν «σιωπηλό» τον θυρεοειδή αδένα.

Ενα κομματάκι σούσι περιέχει 92 μικρογραμμάρια ιώδιο, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών η μάξιμουμ ποσότητα ιωδίου που μπορούμε να χορηγήσουμε στον οργανισμό μας ημερησίως είναι τα 150 μικρογραμμάρια.

Οσον αφορά τα περαιτέρω ευρήματα της μελέτης, οι Αυστραλοί καθηγητές αναφέρουν ότι η κατανάλωση του σούσι πρέπει να είναι περιορισμένη και στις περιπτώσεις εγκύων, αλλά και στα παιδιά. Προτείνεται μέχρι ένα ρολό την ημέρα.


ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΚΟΥΡΑ