ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Μετέτρεψαν το σωματικό λίπος σε μέθοδο... αδυνατίσματος!

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Μετέτρεψαν το σωματικό λίπος σε μέθοδο... αδυνατίσματος!

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως κατόρθωσαν να μετατρέψουν το σωματικό λίπος σε μία μορφή, που καίει θερμίδες και μειώνει το σωματικό βάρος...

Το επίτευγμα αυτό έγινε σε τρωκτικά, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν πως μπορεί να επαναληφθεί σε ανθρώπους. Αν το επιτύχουν, θα έχουν βρει έναν νέο τρόπο για την θεραπεία της παχυσαρκίας.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Cell Metabolism», κατόρθωσαν να τροποποιήσουν την έκφραση μιας πρωτεΐνης η οποία σχετίζεται με την όρεξη, και διαπίστωσαν πως όχι μόνον ελαττώθηκε η όρεξη των ζώων και κατ’ επέκταση το σωματικό βάρος τους, αλλά μεταμορφώθηκε η σύνθεση του σωματικού λίπους τους.

Στην πραγματικότητα, από εκεί που ήταν λευκό, έγινε καφέ – πήρε δηλαδή τη μορφή που έχει όταν είμαστε μωρά και οι ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού είναι στο «κόκκινο».

Το καφέ λίπος στα μωρά είναι η πηγή παραγωγής της σωματικής θερμότητας, η οποία λειτουργεί με την καύση πάρα πολλών θερμίδων. Καθώς μεγαλώνουμε, το καφέ λίπος σταδιακά ελαττώνεται και αντικαθίσταται από το λευκό, το οποίο συσσωρεύεται (κατ’ αρχήν) στην περιοχή της κοιλιάς και δεν έχει ιδιαίτερη θερμογόνο δράση.

Οι ειδικοί πιστεύουν εδώ και χρόνια ότι αν βρεθεί τρόπος να διεγερθεί η παραγωγή καφέ λίπους σε όλες τις ηλικίες, θα είναι πιο εύκολο να τεθεί υπό έλεγχο το σωματικό βάρος και έτσι να δοθεί μια λύση στην παχυσαρκία.

Πολλές επιστημονικές ομάδες αναζητούν τρόπους για να το επιτύχουν αυτό, και ο δρ Σενγκ Μπι, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, με τους συνεργάτες του, πιστεύουν ότι τα κατάφεραν.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε αρουραίους, στους οποίους κατέστειλαν τη λειτουργία μιας πρωτεΐνης (λέγεται NPY) που ανοίγει την όρεξη. Όταν αδρανοποίησαν τη δράση της στους εγκεφάλους των ζώων, η όρεξη και η πρόσληψη τροφής μειώθηκαν.

Ακόμα, δε, και όταν τάιζαν τα ζώα με πλούσια σε λίπη τρόφιμα, εκείνα πήραν λιγότερο βάρος απ’ ό,τι μια άλλη ομάδα ζώων με λειτουργική ΝΡΥ.

Οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια τη σύνθεση του σωματικού λίπους των ζώων και εντόπισαν μια σημαντική αλλαγή: σε όσα είχαν αδρανοποιημένη ΝΡΥ, μέρος του λευκού λίπους είχε μετατραπεί σε καφέ λίπος.

Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα ότι την ίδια δράση θα μπορέσουν να επιτύχουν στους ανθρώπους, εγχέοντας υποδορίως (κάτω από το δέρμα) βλαστικά κύτταρα καφέ λίπους, ώστε να «καεί» το λευκό λίπος και να ενεργοποιηθεί η απώλεια βάρους.