ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη αιτία για καρδιακές διαταραχές

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη αιτία για καρδιακές διαταραχές

Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνθρωποι των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών διαταραχών, σε σχέση με άλλους των οποίων οι μητέρες δεν ήταν καπνίστριες στη διάρκεια της κύησης, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα...

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ επισημαίνει ότι οι κατ΄άλλα υγιείς οκτάχρονοι, των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη, είχαν 20% λιγότερη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη ή καλή χοληστερόλη (HDL) σε σχέση με τους συνομηλίκους τους των οποίων οι μητέρες δεν κάπνιζαν.

Η HDL προστατεύει από τις καρδιοπάθειες και το εγκεφαλικό.

Ο Ντέιβιντ Σέλερμαχερ, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά και προκαλούν έκπληξη.

"Αυτό που διαπιστώσαμε σε αυτή τη μελέτη είναι μείωση μέχρι 20% των επιπέδων της καλής χοληστερόλης στα παιδιά αυτά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη. Συνεπώς επισημαίνουμε ότι διατρέχουν μέχρι 20% μεγαλύτερο κίνδυνο οξέος καρδιακού επεισοδίου και εγκεφαλικού κάποια στιγμή στη ζωή τους", τονίζει ο Σέλερμαχερ.