ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Eλπιδοφόρες θεραπείες υπόσχονται τα νέα φαρμακομόρια

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Eλπιδοφόρες θεραπείες υπόσχονται τα νέα φαρμακομόρια

Eλπιδοφόρες θεραπείες για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων υπόσχονται για το μέλλον τα νέα φαρμακομόρια που σχεδιάζουν και αναπτύσσουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Για την ανακάλυψη μορίων...

με συγκεκριμένη βιολογική δράση και τη βελτιστοποίησή της αναπτύσσονται θεωρητικές μελέτες και μέθοδοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές.Τα νέα φαρμακομόρια θα έχουν αναλγητική, αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και υποχοληστεριναιμική δράση, θα είναι απαλλαγμένα από παρενέργειες και θα στοχεύουν στη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων, ψυχικών νόσων, νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, παθήσεων που είναι συνέπεια του βιολογικού στρες το οποίο ευθύνεται για το οξειδωτικό στρες (όπως παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, έλκος, νόσος του Crohn και ελκώδη κολίτιδα) ακόμη και του καρκίνου.

Οι εξελίξεις σχετικά με τα καινούρια φαρμακομόρια παρουσιάζονται στο 12ο Συνέδριο Προχωρημένης Φαρμακοχημείας με θέμα «Ορθολογικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Φαρμάκων», το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη δημιουργία νέων μορίων τα οποία θα έχουν θεραπευτική δράση, βρίσκονται στα μισά του δρόμου , επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής φαρμακευτικής χημείας Παναγιώτης Κουρουνάκης.

Αναφερόμενος στις έρευνες που γίνονται στη Φαρμακευτική Σχολή του ΑΠΘ ο κ Κουρουνάκης επισήμανε ότι αυτές τα τελευταία 10 χρόνια αφορούν το σχεδιασμό και έλεγχο μορίων που στοχεύουν στη μείωση της χοληστερόλης και υπό μία ευρεία έννοια στοχεύουν στη θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του στρες και των συνεπειών του. Τα μόρια που σχεδιάστηκαν στην Φαρμακευτική Σχολή του ΑΠΘ εφαρμόστηκαν σε πειραματόζωα και αποδείχτηκαν αποτελεσματικά καθώς σημειώθηκε μείωση το ποσοστό της χοληστερόλης από το 100% στο 40%. Εξάλλου διεθνούς αναγνώρισης έτυχε πέρσι μελέτη της Φαρμακευτικής Σχολής του ΑΠΘ που αφορούσε τη δημιουργία τριών ενώσεων με αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και υποχοληστεριναιμική δράση με στόχο την αντιμετώπιση της γεροντικής άνοιας τύπου Αλτσχάιμερ.

«Η γεροντική άνοια τύπου Αλτσχάιμερ είναι μία νόσος με πολλές αιτίες και ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση με πολυλειτουργικά μόρια. Πρώτη αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ είναι η υπερχοληστεριναιμία. Επίσης η νόσος Αλτσχάιμερ σημαίνει φλεγμονή στον εγκέφαλο, ο οποίος υποφέρει από οξειδωτικό στρες. Οι ενώσεις αυτές δοκιμάστηκαν για κάθε μία των ιδιοτήτων τους και είχαν πολύ καλά αποτελέσματα» ανέφερε ο κ Κουρουνάκης.