ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Μύκητες ο εχθρός του καλοκαιριού

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Μύκητες ο εχθρός του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι φτάνει και όλοι λίγο-πολύ ανυπομονούν να τρέξουν σε παραλίες και πισίνες. Μόνο που η δροσιά του νερού έχει και παρενέργειες, με βασική τις μυκητιάσεις των ποδιών. Μπορεί να μην είναι απειλητική κατάσταση, αλλά μυρίζει...
Κατά τους θερινούς μήνες, ο κίνδυνος να αποκτήσουμε «το πόδι του αθλητή», όπως είναι και αλλιώς γνωστή η συγκεκριμένη δερματοπάθεια, αυξάνεται ανησυχητικά. Αιτίες αποτελούν συνήθως η επίσκεψη σε πισίνες ή στη θάλασσα, όπου ο πολλαπλασιασμός των μικροοργανισμών ευνοείται χάρη στην υγρασία, και η υπερβολική εφίδρωση.

Η κακή συνήθεια πολλών να περπατούν ξυπόλητοι σε γυμναστήρια, ντουζιέρες ή ακόμη και στην παραλία μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε μυκητιάσεις. Από την άλλη πλευρά όμως, ούτε η υπερβολική «κάλυψη» του ποδιού ενδείκνυται για τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αθλητικό παπούτσι αποτελεί ιδανικό τόπο «γέννησης» μυκήτων, οπότε πρέπει να αποφεύγεται το καλοκαίρι. Το ίδιο ισχύει και για τις κάλτσες, αν ωστόσο θέλετε να φορέσετε οπωσδήποτε, αποφύγετε τις συνθετικές και προτιμήστε τις βαμβακερές. Πώς όμως καταλαβαίνουμε ότι τα πόδια μας έχουν προσβληθεί από μύκητες;

Πρώτα απ' όλα, υπάρχει φαγούρα ανάμεσα στα δάχτυλα. Τις περισσότερες φορές, ο κνησμός συνοδεύεται από κοκκινίλες. Τέλος, οι μυκητιάσεις προκαλούν έντονη δυσοσμία.

Ο ειδικός θα σας χορηγήσει θεραπεία, συνήθως κάποια κρέμα που θα ανακουφίσει άμεσα από τις ενοχλήσεις. Σε δυσκολότερες περιπτώσεις συνταγογραφούνται χάπια. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να θεωρήσετε ότι η πάθηση έχει υποχωρήσει, αλλά πρέπει να λάβετε τη θεραπεία για όσο διάστημα σας έχει συστήσει ο γιατρός, διαφορετικά οι μύκητες θα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους. Καλό θα ήταν επίσης να μην αγνοήσετε τα συμπτώματα, διότι αν η ασθένεια προχωρήσει, μπορεί να προσβάλει τα νύχια και εκεί τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.

Τέλος, όσον αφορά το τι μπορείτε να κάνετε οι ίδιοι για να προλάβετε τέτοια προβλήματα, φροντίστε απλώς να σκουπίζετε καλά τα πόδια σας όταν βρέχονται, και αν ιδρώνουν εύκολα, ζητήστε προληπτικά ειδική σκόνη από τον δερματολόγο σας. Το ταλκ βοηθά αν φοράτε κλειστά παπούτσια χωρίς κάλτσες.


ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΚΟΥΡΑ