ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Η δυσανεξία στη λακτόζη οφείλεται στο στρες

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Η δυσανεξία στη λακτόζη οφείλεται στο στρες

Η ιδέα ενός καπουτσίνο ή ενός φραπέ με γάλα προκαλεί ρίγη σε πολλούς από εμάς, ενώ κάποιοι αδυνατούν ακόμα και τυρί να βάλουν στο στόμα τους. Ωστόσο, Ιταλοί επιστήμονες λένε πως η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι υπαρκτό πρόβλημα...

Πολλοί ασθενείς που πιστεύουν ότι ο οργανισμός τους δεν αντέχει το σάκχαρο του γάλακτος, τη λακτόζη, είναι απλώς σε κατάσταση στρες, άγχους ή κατάθλιψης, υποστηρίζουν. Και προσθέτουν πως ναι μεν τα συμπτώματά τους είναι αληθινά, αλλά η αιτία βρίσκεται στο μυαλό και όχι στο στομάχι τους.

Η ανακάλυψη αυτή έχει σοβαρό αντίκτυπο για την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι διαγράφουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα από την διατροφή τους, μην αντέχοντας τον πόνο στην κοιλιά, τον τυμπανισμό και την διάρροια που αναπτύσσουν μόλις πιουν λίγο γάλα.

Η διαγραφή αυτή μπορεί να τους αφήσει με ανεπάρκεια ασβεστίου, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης όταν μεγαλώσουν.

Η νέα μελέτη είναι η νεώτερη από μια σειρά ερευνητικών εργασιών, οι οποίες αμφισβητούν ευθέως αν υπάρχουν και πόσο συχνές είναι τελικά οι τροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως οι περισσότεροι απ’ όσους νομίζουν ότι είναι αλλεργικοί σε κάποιο τρόφιμο, είναι στην πραγματικότητα εντελώς υγιείς – και ότι οι πάσχοντες από τροφική αλλεργία δεν αντιπροσωπεύουν το 20% του γενικού πληθυσμού όπως είναι η κρατούσα άποψη, αλλά λιγότερο από 2%.


Η μελέτη

Στη νέα μελέτη, ο δρ Γκουίντο Μπασίλικο και οι συνεργάτες του εξέτασαν περισσότερους από 100 εθελοντές που πίστευαν ότι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, για να διαπιστώσουν αν όντως ο οργανισμούς τους αδυνατούσε να διασπάσει και να απορροφήσει το σάκχαρο αυτό.

Οι εθελοντές απάντησαν επίσης σε ερωτήματα για την σωματική και την ψυχική τους υγεία.

Όπως διαπίστωσαν, τα στομαχικά προβλήματά τους μικρή σχέση είχαν με την πέψη της λακτόζης. Η ψυχική κατάστασή τους, όμως, έπαιζε καθοριστικό ρόλο, είπαν οι ερευνητές σε ετήσιο συνέδριο για τα πεπτικά νοσήματα που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ.

Ο δρ Μπασίλικο είπε πως σε μικρό αριθμό ασθενών υπήρχαν γονίδια που δυσχέραιναν την πέψη της λακτόζης και αυτό προκαλούσε συμπτώματα όταν έπιναν μεγάλες ποσότητες γάλακτος.

Η πλειονότητα των ασθενών, όμως, που έλεγαν ότι τους πειράζει ακόμα και το γάλα στον καφέ ή μια ζεστή σοκολάτα, ήσαν απολύτως ικανοί να πέψουν την λακτόζη.

Όπως εξήγησε, στους ασθενείς αυτούς τα συμπτώματα που ανέπτυσσαν είχαν ψυχολογική βάση και όχι οργανική. «Όπως το στρες μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, έτσι μπορεί να προκαλέσει και στομαχικά προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς; Να μην βιάζονται να αποκλείσουν ένα τρόφιμο από τη διατροφή τους, προτού βεβαιωθούν ότι από ψυχολογικής πλευράς δεν έχουν πρόβλημα, συνέστησε ο δρ Μπασίλικο.