ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Αναιμία

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Αναιμία

Πρόβλημα: Αναιμία
Τι είναι Πολύ λίγη αιμοσφαιρίνη στο αίμα σου, η οποία μπορεί να συνοδεύεται κι από σημαντική μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων σου.

Μπορεί να το έχεις αν...

η γλώσσα σου, το εσωτερικό των βλεφάρων σου και το δέρμα κάτω από τα νύχια σου είναι πιο χλωμό από το υγιές ροζ-κόκκινο χρώμα. Μπορεί να νιώθεις γενικά αδύναμος και ληθαργικός και, σε σοβαρές περιπτώσεις, να αντιμετωπίζεις ταχυκαρδίες και πονοκεφάλους.

Γιατί είναι πρόβλημα Το σώμα σου χρειάζεται αιμοσφαιρίνη για να μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα των ιστών σου. Λιγότερη αιμοσφαιρίνη σημαίνει λιγότερο οξυγόνο, το οποίο σημαίνει πως μπορεί να έχεις πρόβλημα να κερδίσεις τα κολλητάρια όπως έκανες πάντα - ή απλώς να ανέβεις τα σκαλιά χωρίς να λιποθυμήσεις.

Η αναιμία είναι συχνά σύμπτωμα σημαντικών προβλημάτων, προειδοποιεί ο δρ Werner Slazus, αιμοπαθολόγος στο Path Care στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. «Μεταξύ των αιτιών της αναιμίας περιλαμβάνονται η απώλεια αίματος, πιθανότατα πολύ μικρές ποσότητες από το γαστρεντερικό σύστημα, αόρατες στο γυμνό μάτι, νεφρικές ασθένειες ή κληρονομικές ασθένειες που σχετίζονται με την αιμοσφαιρίνη. Είναι πολύ σημαντικό να βρεις τη συγκεκριμένη αιτία, για να βρεις τη σωστή θεραπεία που απαιτείται» λέει.

Η λύση «Το κόκκινο κρέας είναι πολύ γνωστό ως καλή πηγή σιδήρου, αλλά μπορεί επίσης να είναι πλούσιο και σε κορεσμένα λίπη» λέει ο διατροφολόγος Patrick Holford, συγγραφέας του New Optimum Nutrition Bible. Καλύτερα γέμισε τα ντουλάπια σου με λιτές πηγές σιδήρου, όπως αυγά, σπανάκι και φακές, αλλά και με πράσινα λαχανικά και φασόλια, τα οποία είναι πλούσια σε φολικό οξύ. Αν η αναιμία σου επιμένει, δες ένα γιατρό.

Πρόβλημα: Κούραση και «γκρινιάρικα» έντερα
Τι το προκαλεί Το αίμα είναι φυσιολογικά λίγο αλκαλικό, με pH που κυμαίνεται από 7,4-7,5. Το αίμα που είναι πιο κοντά στο 7,5 από το 7,4 λέγεται αλκαλικό. Σύμφωνα με τη Celia Wright, συγγραφέα του The Wright Diet, το όξινο αίμα σχετίζεται με το να είσαι γκρινιάρης, συναισθηματικός κι επιρρεπής στην κούραση, όπως και το να είσαι επιρρεπής σε πόνους, προβλήματα ύπνου και οξύτητας στο στομάχι.

Γιατί είναι πρόβλημα Παρότι οι άνθρωποι που έχουν όξινο αίμα είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν, το να έχεις όξινο αίμα δεν είναι πρόβλημα όσο ένα πιθανό αδύναμο σημείο της υγείας σου.

Λύση Τα επίπεδα pH του αίματός σου αλλάζουν αντιδρώντας σε όσα έφαγες. Μείνε στις πατάτες, το σπανάκι και τα λεμόνια -ναι, τα λεμόνια- για να κάνεις το αίμα σου πιο αλκαλικό και απόφυγε το κρέας, τα αυγά, το ψάρι κι άλλες τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες χλωρίου, φωσφόρου, θείου και αζώτου (στοιχεία που σχετίζονται με την πρόκληση οξύτητας). Η αργή, βαθιά αναπνοή, όπως γίνεται στις διάφορες τεχνικές διαλογισμού, είναι επίσης μία καλή φυσική λύση, αφού κάνει το αίμα πιο αλκαλικό.

Πρόβλημα: Αλλεργίες
Τι είναι Σύμφωνα με τον Peter D' Αdamo, ειδικό σε θέματα φυσικής ζωής και διατροφής και συγγραφέα του Eat Right For Your Τype, συγκεκριμένες ομάδες αίματος δείχνουν να πετυχαίνουν καλύτερα σε συγκεκριμένες δίαιτες. Το να τρως έξω από αυτές τις παραμέτρους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το πεπτικό σου σύστημα και να προκαλέσεις μια σειρά από αλλεργικές αντιδράσεις.

Μπορεί να το έχεις αν... εμφανίζεις ήπια αλλεργικά συμπτώματα χωρίς κάποια προφανή εξωτερική αιτία.

Γιατί είναι πρόβλημα Ανάλογα με το είδος της αλλεργίας σου μπορεί να παρουσιάσεις οτιδήποτε - από ελαφριά ενόχληση μέχρι σοβαρές παθήσεις, όπως χρόνια ιγμορίτιδα ή διάρροια.

Η Λύση Φάε όλων των ειδών τις τροφές που ταιριάζουν στον τύπο αίματός σου. Οσοι έχουν ομάδα Ο, πρέπει να μένουν πιστοί σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας και το ψάρι, να περιορίσουν τα δημητριακά, τα φασόλια, τα όσπρια και να αποφεύγουν το σιτάρι και το καλαμπόκι. Οσοι ανήκουν στην ομάδα Α, πρέπει να τρώνε λαχανικά, θαλασσινά, όσπρια και φρούτα και να αποφεύγουν το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το σιτάρι. Οι της ομάδας Β μπορούν να τρώνε κρέας (αλλά όχι κοτόπουλο), γαλακτοκομικά, δημητριακά, λαχανικά και φρούτα, αλλά πρέπει να μένουν μακριά από τις φακές, τα φιστίκια, τους σισαμόσπορους και το σιτάρι. Τέλος, οι της ομάδας ΑΒ μπορούν να απολαύσουν ανάμεικτη δίαιτα, που περιλαμβάνει κρέας, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, τοφού (μαλακό τυρί από σόγια), όσπρια, δημητριακά, λαχανικά και φρούτα, όλα βέβαια με μέτρο.

Προτού αρχίσεις να γεμίζεις τα ντουλάπια σου φιστίκια, θυμήσου τα λόγια του Holford: «Είσαι ακόμα πιο μοναδικός από τον τύπο αίματός σου. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις ποιες τροφές σου ταιριάζουν και ποιες όχι είναι να κάνεις ένα τεστ αλλεργιών, που μετράει αν παράγεις συγκεκριμένα αντιγόνα σε συγκεκριμένες τροφές».

Πρόβλημα: Ασταμάτητη αιμορραγία
Τι είναι Οταν το αίμα αποτυγχάνει να δημιουργήσει θρόμβο γρήγορα γύρω από μια πληγή προκαλώντας μεγαλύτερη αιμορραγία από το κανονικό.

Πρέπει να το έχεις αν... χαλάσεις τρία ρολά κουζίνας για να σταματήσεις το αίμα που βγαίνει από μια πληγή, που προκλήθηκε από κόψιμο με ένα φύλλο χαρτιού. Μπορεί επίσης να ανακαλύψεις ότι τα τραύματά σου ματώνουν περισσότερο όταν παίρνεις αντιβιοτικά ή ότι είσαι επιρρεπής σε μελανιές.

Γιατί είναι πρόβλημα Αν δεν έχεις κάποια σοβαρή διαταραχή του αίματος, όπως αιμορροφιλία, είναι καλύτερα να έχεις αίμα το οποίο είναι ελαφρώς αραιό απ' ό,τι αίμα το οποίο είναι ελαφρώς παχύρρευστο. Παρ' όλα αυτά, η ασταμάτητη αιμορραγία οδηγεί στην αναιμία.

Η Λύση Ανέβασε τα επίπεδα της βιταμίνης Κ στο αίμα σου. Η περισσότερη από τη βιταμίνη Κ που χρειάζεσαι προέρχεται από τα ευεργετικά εντερικά βακτήρια, που καταστρέφονται από τα αντιβιοτικά, γι' αυτό το να λαμβάνεις προβιοτικά όταν παίρνεις αντιβιοτικά μπορεί να σου δώσει τη λύση που χρειάζεσαι. Μπορείς επίσης να αυξήσεις την ποσότητα βιταμίνης Κ που παίρνεις από τη δίαιτά σου τρώγοντας περισσότερα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γάλα, γιαούρτι και κρόκους αυγών. Από την άλλη, αν παίρνεις αντιπηκτικά φάρμακα, πρέπει να μειώσεις την ποσότητα βιταμίνης Κ που τρως, ώστε να μην ακυρώσεις τη δράση των φαρμάκων.

www.menshealth.gr