ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Κάθε άσκηση στον καιρό της

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Κάθε άσκηση στον καιρό της

«Νους υγιής εν σώματι υγιή» είναι η φράση που έμεινε στην ιστορία θέλοντας να δείξει τα ευεργετικά οφέλη της γυμναστικής σε σώμα και πνεύμα. Τα πλεονεκτήματα αυτά όμως δεν είναι προνόμιο μόνο των νέων σε ηλικία ή όσων γυμνάζονται συστηματικά από τα παιδικά τους χρόνια....
Ένας υγιής οργανισμός κι ένα καλοσχηματισμένο σώμα είναι ζητούμενο σε οποιαδήποτε ηλικιακή κατηγορία και αν ανήκει κανείς.
Η γυμναστική είναι απαραίτητη από την... κούνια μέχρι το βαθύ γήρας, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί. Για να γίνεται σωστά όμως, θα πρέπει οι αθλούμενοι να λαμβάνουν υπόψη τους τις διεργασίες του οργανισμού τους και τις ανάγκες που έχει η ηλικία τους.
Το είδος της γυμναστικής που επιλέγετε σε κάθε φάση της ζωής, αλλά και η συχνότητα της άσκησης, έχει άμεση σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οστά, το μυοσκελετικό και καρδιαγγειακό σας σύστημα.

«Η γυμναστική σε όλες τις ηλικίες είναι απαραίτητη. Ένας άνθρωπος που δεν ασκείται είναι νωθρός και υστερεί σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής του», εξηγεί ο κ. Στυλιανός Δερμιτζάκης, ειδικός παθολόγος. «Βέβαια οι ασκήσεις γυμναστικής απευθύνονται σε υγιείς οργανισμούς».
Άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας θα πρέπει να τηρήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού τους πριν κάνουν οποιαδήποτε μορφή γυμναστικής».

Στη συνέχεια θα γνωρίσετε το κατάλληλο είδος γυμναστικής για κάθε ηλικιακή ομάδα. Πριν όμως ξεκινήσετε θα πρέπει να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας κατάλληλα, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει κατά τη διάρκεια της άσκησης.