ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Σαρώνει ο αφθώδης πυρετός στη Νότια Κορέα – θάβουν τα ζώα ζωντανά

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Σαρώνει ο αφθώδης πυρετός στη Νότια Κορέα – θάβουν τα ζώα ζωντανά

Θρησκευτικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις της Νοτίου Κορέας κατηγορούν την κυβέρνηση ότι θάβει πολλά ζώα ζωντανά, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το χειρότερο ξέσπασμα αφθώδους πυρετού στην ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, τα ζώα θα έπρεπε είτε να θανατώνονται είτε να αναισθητοποιούνται πριν θαφτούν.


Ωστόσο οι νόμοι συχνά παραβιάζονται και σε πολλές περιπτώσεις τα ζώα θάφτηκαν ζωντανά, καθώς ο αφθώδης πυρετός σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Πρόσφατα μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Herald Sun, θρησκευτικές ομάδες της χώρας δημοσιοποίησαν ένα βίντεο που δείχνει περίπου 1.900 γουρούνια να θάβονται ζωντανά κοντά στη Σεούλ.

Από τις 29 Νοεμβρίου που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα αφθώδους πυρετού, η Νότια Κορέα έχει θανατώσει 3,39 εκατομμύρια αγελάδες, γουρούνια, κατσίκες, και ελάφια. Τα ζώα έχουν θαφτεί σε 4.600 διαφορετικά σημεία.

Την τελευταία εβδομάδα η νόσος άρχισε να περιορίζεται, καθώς τα 13 εκατομμύρια εναπομείναντα ζώα εμβολιάστηκαν, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει νέος γύρος εμβολιασμών.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ασκούν έντονη κριτική στις πρακτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση του αφθώδους πυρετού, και καταγγέλλουν ότι άργησε να ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού για να προστατεύσει τις μελλοντικές εξαγωγές κρέατος.

Όπως επισημαίνουν, «η κυβέρνηση έκανε τη χώρα μαζικό νεκροταφείο ζώων για να προστατεύσει εξαγωγές αξίας δυο εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο».

econews