ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: Από αύριο αρχίσει η απόσυρση - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Από αύριο αρχίσει η απόσυρση - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αρχίζει από αύριο η διαδικασία της απόσυρσης των ΙΧ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 12ετία.
Το μέτρο αφορά σε περίπου 2,5 εκ. ΙΧ, των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν εκδώσει άδεια κυκλοφορίας μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 1998. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου 2011...


Για όσους ενταχθούν στο μέτρο δίνεται η δυνατότητα παραλαβής καινούργιου επιβατικού αυτοκινήτου μέχρι και 2000 κ.ε. με μερική ή ολική απαλλαγή από τέλος ταξινόμησης. Το παλαιό επιβατικό αυτοκίνητο παραδίδεται προς καταστροφή στο εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής.

Ποιες είναι οι απαλλαγές:

1) μέχρι και 900 κ.ε., απαλλαγή από το Τέλος Ταξινόμησης για εργοστασιακή αξία μέχρι και 6.000 ευρώ.

2) από 901 μέχρι και 1400 κ.ε., απαλλαγή από το Τ.Τ. για εργοστασιακή αξία μέχρι και 8.000 ευρώ.

3) από 1401 μέχρι και 1600 κ.ε., απαλλαγή από το 65% του Τ.Τ. και για εργοστασιακή αξία μέχρι και 11.000 ευρώ.

4) από 1601 μέχρι και 2000 κ.ε., απαλλαγή από το 50% του Τ.Τ. και για εργοστασιακή αξία μέχρι και 14.000 ευρώ.

Δικαιούχοι τηςαπαλλαγής ορίζονται ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου το οποίο αποσύρεται ή το πρόσωπο στο οποίο ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου έχει εκχωρήσει το δικαίωμα προς απόσυρση.

Προϋποθέσεις απόσυρσης:

1) Η άδεια κυκλοφορία να έχει εκδοθεί στην Ελλάδα μέχρι και 31/12/1998.

2) Να διαθέτουν όλα τα μηχανικά μέρη και όλα τα στοιχεία του αμαξώματός τους (δεν είναι απαραίτητο να έχουν δυνατότητα αυτοκίνησης).

3) Να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του 2011 ή τυχόν οφειλόμενα προηγουμένων ετών. Αν το ΙΧ είναι ήδη σε ακινησία δεν καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας.

Εξαιρούνται τα αυτοκίνητα που έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.

Η διαδικασία της απόσυρσης


1) Παράδοση του αυτοκινήτου από τον ιδιοκτήτη του ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του σε εγκατάσταση επεξεργασίας ή σε σημεία συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ).

2)Το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής εκδίδει εντός 8 ημερών πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος. Ένα αντίγραφο δίδεται στον ενδιαφερόμενο και ένα αντίγραφο αποστέλλει στην υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας για να διαγραφεί το όχημα.

3) Η υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας, στην οποία αποστέλλεται το πιστοποιητικό καταστροφής εκδίδει εντός 5 ημερών.

4)Η πράξη οριστικής διαγραφής παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του σε δύο αντίγραφα.

5) Το ένα αντίγραφο της πράξης οριστικής διαγραφής κατατίθεται άμεσα στο αρμόδιο τελωνείο και το άλλο κρατείται από τους ενδιαφερόμενους.


http://apolitistosteki.blogspot.com/

Η διαδικασίας απόσυρσης εκτιμάται στις 17 ημέρες.