ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ: 15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

Κάθε χρόνο περισσότερα από 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο εμφανίζουν κάποια μορφή καρκίνου και δυστυχώς μόνο το 20% από αυτά έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα.
Όπως αναφέρεται σε μήνυμα του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια "Η φλόγα", τα 80 από τα 100 άρρωστα παιδιά προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και σωστής θεραπείας...

Περισσότεροι από 150.000 θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί κάθε χρόνο, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι 280 - 300 παιδιά νοσούν, ετησίως, από καρκίνο. Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής, σε ποσοστό 70% από αυτά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία, γίνονται καλά.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι "στον καρκίνο δεν υπάρχει πρόληψη παρά μόνον έγκαιρη διάγνωση. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Οι γονείς για όσο διάστημα τα παιδιά τους υποβάλλονται σε θεραπεία, είναι υποχρεωμένοι να αφιερώσουν όλο τον χρόνο τους στο παιδί τους και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από μέρους της πολιτείας, ώστε να προστατεύεται η εργασία και το εισόδημά τους".

Οι Σύλλογοι Γονιών δίνουν αγώνα για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών που αγωνίζονται για να κερδίσουν τη ζωή τους.


http://apolitistosteki.blogspot.com/